buitenland

Trein met lichamen MH17 in Charkov: hoe gaat het nu verder?

Door Shari Deira - 22 juli 2014

De trein met lichamen van slachtoffers is aangekomen in de Oekraïense stad Charkov. Daar is een coördinatiecentrum opgezet door Nederlandse forensisch experts.

De koelwagons met daarin 282 lichamen en lichaamsdelen vertrokken dinsdagochtend vroeg uit rebellenbolwerk Donetsk.

Vanuit Charkov zullen de lichamen naar Nederland worden overgevlogen. Australië stuurt een militair transportvliegtuig om te helpen bij het overbrengen van de lichamen. Hier zal de identificatie van de slachtoffers plaatshebben. Daarna kunnen de lichamen worden vrijgegeven en overgedragen aan de nabestaanden.

Sancties

Intussen wordt de roep om strengere sancties tegen Rusland luider. Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) zegt dat voor Nederland alle opties op tafel liggen, ook economische sancties.

Timmermans is in Brussel voor overleg met zijn Europese collega’s. Hij wil dat de Europese Unie eensgezind en krachtig stelling neemt tegen de onrust in het oosten van Oekraïne en tegen het feit dat Rusland te weinig doet om afstand te nemen van pro-Russische separatisten.

‘Dit gaat niet meer over economie en handel. Dit gaat over veiligheid en gerechtigheid voor bijna tweehonderd Nederlanders die op een gruwelijke manier aan hun einde zijn gekomen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.