buitenland

Trein met lichamen neergehaald vliegtuig vertrokken uit Donetsk

Door Shari Deira - 22 juli 2014

De trein met de stoffelijke overschotten van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 is dinsdagochtend vertrokken uit de Oekraïense stad Donetsk. De koelwagons met daarin 282 lichamen en lichaamsdelen zijn onderweg naar Charkov.

De trein stond dinsdagochtend in rebellenbolwerk Donetsk en het was onduidelijk wanneer deze precies zou vertrekken. De trein komt om 12.00 uur Nederlandse tijd aan in Charkov.

Lichamen

In Charkov heeft de Oekraïense regering nog wel de macht. Daar is al een coördinatiecentrum opgezet door Nederlandse forensische experts. De lichamen zullen op zijn vroegst woensdag naar Nederland worden gevlogen.

Volgens de Oekraïense minister van Infrastructuur Maksim Boerbak zitten er in totaal 286 zakken met menselijke resten in de trein. Forensisch experts zullen de zakken daar scannen om er zeker van te zijn dat er lichamen in zitten, meldt de NOS.

Zwarte dozen

Pro-Russische separatisten hebben in de nacht van maandag op dinsdag twee zwarte dozen van het rampvliegtuig overdragen aan een delegatie uit Maleisië. De Maleisische kolonel Mohamed Sakri zei kort na de overdracht dat de zwarte dozen ‘in goede staat’ lijken te zijn.

In de zwarte dozen worden vluchtgegevens en de gesprekken in de cockpit opgeslagen. Deze informatie kan een belangrijke rol spelen in het onderzoek naar de vliegramp.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) veroordeelde maandag het neerschieten van vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne. De raad stemde unaniem in met resolutie 2166, die ervoor moet zorgen dat onderzoek naar de toedracht van de ramp onbelemmerd kan plaatshebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.