buitenland

‘Turkije houdt grenzen wagenwijd open voor ISIS-terroristen’

Door Servaas van der Laan - 01 juli 2014

Turkije en de Islamitische Staat in Irak en de Levant/Syrië (ISIS) onderhouden een intieme relatie met elkaar. Turkije laat de terroristen hun gang gaan en verleent ze vermoedelijk ook verdergaande ondersteuning.

Dat staat in een rapport van mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign, in samenwerking met de Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM).

Open grenzen

‘Turkije houdt de grenzen wagenwijd open en verleent vermoedelijk zelfs steun aan de strijders,’ meldt het rapport. Terreurorganisatie ISIS, die streeft naar de oprichting van een streng-islamitische staat, is in 2013 gegroeid van ongeveer 2.000 naar meer dan 10.000 man.

De terroristen profiteren van moslimjongeren die vanuit de hele wereld naar Syrië trekken om zich aan te sluiten bij de jihad. Veel van deze moslimjongeren vliegen op het Turkse Hatay, nabij de grens met Syrië. Hier worden ze opgehaald door extremistische groepen, zoals ISIS.

Zorgwekkend

‘Het is uiterst zorgwekkend dat Turkije geen stappen heeft ondernomen om deze ‘bordercrossings’ van extremisten tegen te gaan,’ meldt het rapport.

Maar extremisten kunnen zich ook vrij bewegen in Turkije en beschikken over zogenoemde ‘veilige havens’ van waaruit ze terroristische activiteiten kunnen plannen. Turkse artsen staan klaar om ISIS-terroristen te behandelen wanneer zij gewond zijn geraakt. Volgens Fox News steunt de Turkse regering ISIS door geld, logistieke middelen, training en wapens te leveren.

Assad moet weg

De steun aan extremisten komt voort uit de wil van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan om het regime van de alevitische Syrische president Bashar al-Assad omver te werpen. Hoe dit gebeurt, zou niet veel uitmaken. Het land zou zelfs onder valse voorwendselen een NAVO-missie tegen het land willen uitlokken.

‘Turkije heeft zijn ogen gesloten voor de nadelen van extremistische groeperingen. Zolang zij streden tegen het leger van Assad en de Koerden zag de Turkse overheid alles door de vingers,’ meldt het rapport.

Directe betrokkenheid

Omdat Nederland direct met de Patriot-raketten en indirect in EU- en NAVO-verband met Turkije is verbonden, vraagt de Jubilee Campaign om actie. Zo moet Nederland er internationaal op aandringen dat er een onderzoek naar de Turkse betrokkenheid bij de oorlog in Syrië komt. Ook moet Turkije worden gedwongen om de grenzen te sluiten en de steun aan deze radicale groeperingen te staken.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) lijkt hoe dan ook niet van plan om actie te ondernemen in de richting van Turkije. Het ministerie zegt geen indicaties te hebben voor Turkse steun aan jihadisten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.