buitenland

Turkse premier Erdogan: Israël is barbaarser dan Hitler

Door Shari Deira - 20 juli 2014

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is niet te spreken over de zelfverdediging van Israël. Hij heeft in felle bewoording het optreden van Israël veroordeeld: ‘Zij die Hitler dag en nacht vertegenwoordigen, zijn Hitler voorbijgestreefd in barbaarsheid.’

Erdogan deed zijn uitspraak tijdens een toespraak voor zijn aanhangers in de Turkse stad Ordu. De relatie tussen Turkije en Israël staat zwaar onder druk.

Verdedigen

Israël adviseert burgers voorlopig niet naar Turkije af te reizen, omdat daar hevig wordt geprotesteerd tegen het grondoffensief in Gaza. Erdogan benadrukte dat hij niet oproept tot het aanvallen van Turkse joden. ‘Zij zijn burgers van dit land.’

Erdogan beschuldigt de Verenigde Staten ervan het ‘buitenproportionele geweld’ van Israël te verdedigen. Verder zou de moslimwereld sterker stelling moeten nemen tegen de joodse staat.

Het is niet de eerste keer dat Erdogan stevig uithaalt naar Israël. Donderdag zei de Turkse premier dat Israël bezig is met een ‘poging tot systematische genocide’ op de Palestijnen.

Smokkeltunnels

Het lijkt erop dat de opnieuw opgelaaide spanningen tussen Israël en Gaza voorlopig niet tot een eind komen. Israël heeft zondag laten weten meer militairen de Gazastrook in te sturen, het grondoffensief wordt uitgebreid.

De troepen moeten onder meer smokkeltunnels en raketarsenalen van terreurbeweging Hamas uitschakelen. Zaterdag zijn bij gevechten vijf Israëlische soldaten om het leven gekomen. Volgens de Palestijnen zijn de afgelopen weken 345 mensen om het leven gekomen, onder wie veel burgers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.