buitenland

Twee weken na ramp MH17 stemt Kiev in met politiemissie

Door Tom Reijner - 31 juli 2014

Het Oekraïense parlement heeft met een meerderheid van stemmen ingestemd met een grote politiemissie naar het rampgebied in het oosten van Oekraïne, waar MH17 werd neergehaald.

Het doel van de missie is het vinden van menselijke resten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers. Het merendeel van de lichamen is intussen geborgen en naar Nederland overgebracht, maar naar verluidt zouden er nog altijd 80 lichamen in het gebied liggen.

Ook ligt het gebied nog bezaaid met bezittingen van de passagiers, als deze al niet zijn gestolen door inwoners en separatisten.

Wapens

Nederland liet eerder al weten dat er vele tientallen, mogelijk zelfs honderden politiemensen, marechaussees en forensische experts aan die missie zullen deelnemen als Oekraïne instemt. Ook Australië stuurt hulptroepen.

De politiemensen en marechaussees zullen niet zwaarbewapend zijn, maar slechts worden uitgerust met handwapens. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) benadrukte dat het niet de bedoeling is dat de politieagenten de confrontatie aangaan met de pro-Russische separatisten.

De pistolen zijn bedoeld om de Nederlanders te beschermen tegen een ‘loslopend bendelid’ of een verdwaalde crimineel, zegt Hennis.

Rust

De Oekraïense regering heeft toegezegd in elk geval een dag de gevechten stil te leggen om de onderzoekers hun werk in de crashzone te laten doen. ‘We hebben besloten geen militaire operaties uit te voeren op deze dag van rust,’ zegt legerwoordvoerder Oleksij Dmitrasjkivski. Wel behoudt het regeringsleger zich het recht voor om zichzelf te verdedigen als de rebellen een aanval inzetten.

Maar drie auto’s met verkenners van de OVSE ondervonden donderdagochtend oponthoud op de route naar het rampgebied. De auto’s stonden enige tijd stil bij een Oekraïense legerpost, maar rijden nu weer door, meldt de organisatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.