buitenland

Veiligheidsraad veroordeelt neerhalen vlucht MH17

Door Servaas van der Laan - 21 juli 2014

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) heeft maandagavond in een resolutie het neerhalen van Malaysia Airlines vlucht MH17 veroordeeld. Het VN-orgaan roept op tot een onafhankelijk internationaal onderzoek.

De resolutie werd maandagavond unaniem aangenomen in de Veiligheidsraad.

Veroordeeld

Uit de resolutie blijkt dat de vijftien leden van de Veiligheidsraad, onder wie Rusland en de Verenigde Staten, niet meer twijfelen over de reden waarom de Boeing ter aarde is gestort. In de tekst wordt het ‘neerhalen’ van de Malaysia Airlines Boeing duidelijk veroordeeld. Ook door Nederland, dat één van de samenstellers van de tekst is, wordt aan een raket-aanval niet meer getwijfeld.

Een onderzoek naar de oorzaak mag door niemand worden verhinderd. Gewapende groepen moeten de plek van de ramp vrijgeven en ervoor zorgen dat onafhankelijk onderzoek plaats kan hebben. Ook Rusland geeft hiermee aan dat de aanwezige separatisten alle medewerking moeten verlenen aan internationale hulpverleners.

Rusland probleem

‘Als Rusland blijft weigeren aan een oplossing mee te werken, blijft het onderdeel van het probleem,’ zei de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Samantha Power na de aanname van de resolutie.

De Amerikaanse laakte in ferme bewoordingen de opstelling van Rusland dat achter de separatisten blijft staan.

Timmermans

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vroeg de leden van de Veiligheidsraad zich voor te stellen hoe het is als vader of moeder of als echtgenoot of echtgenote te moeten toekijken hoe er met de lichamen van je geliefden wordt omgegaan.

‘Dat je moet zien hoe tuig de trouwring van de hand van je geliefde afschuift. Tot ik dood ga begrijp ik niet hoe dit heeft kunnen gebeuren.’ Minister Timmermans noemde het ‘afgrijselijk’ hoe menselijke resten worden gebruikt in een politiek spel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.