buitenland

Veiligheidsraad wil onmiddellijk staakt-het-vuren Israël en Hamas

Door Servaas van der Laan - 28 juli 2014

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil dat Israël en Hamas de wapens onmiddellijk neerleggen. De gevechtspauze moet humanitaire hulp mogelijk maken.

Dat heeft de Veiligheidsraad in een verklaring laten weten.

Onderhandelingen

VN-chef Ban Ki-moon roept beide partijen wederom op de wapens een week lang neer te leggen. Naast humanitaire hulp kan er dan worden begonnen met politieke onderhandelingen.

Afgelopen weekend werd er ook al een tijdelijk humanitair bestand overeengekomen. Maar die wapenstilstand werd alleen door Israël gerespecteerd. Vanuit de Gazastrook bleven raketaanvallen komen. Zeker één Israëlische soldaat werd daarbij gedood. Israël besloot zondag het offensief voort te zetten. Toen Hamas vervolgens met een nieuw voorstel kwam tot een staakt-het-vuren wees Israël dit van de hand.

Conflict

Toch hoopt de VN de partijen tot bedaren te dwingen. De leden van de Veiligheidsraad zijn op dit moment bijeen om een uitweg te zoeken voor het weer opgelaaide conflict.

In de Gazastrook werden al meer dan duizend personen gedood. Onder de Israëlische soldaten vielen zeker 43 doden te betreuren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.