buitenland

‘Veiligheidssituatie rampgebied zal niet snel verbeteren’

Door Shari Deira - 30 juli 2014

De veiligheidssituatie in en rondom het rampgebied van de fatale vlucht MH17 zal de komende dagen niet verbeteren. De kans dat het Nederlandse team binnenkort in het gebied kan komen, is klein.

‘Er zijn te veel gevechten en beschietingen over en weer die onze mensen verhinderen om door het gebied te reizen,’ zegt missieleider Pieter-Jaap Aalbersberg. Het lukte het team woensdag ook niet om het gebied in te komen.

Realiteit

Het is belangrijk dat de experts in een veilige omgeving kunnen werken. ‘Door al de beschietingen is dat op dit moment niet mogelijk. Dit is de realiteit en daar moeten we het nu helaas mee doen.’

Donderdag gaan waarnemers van de OVSE weer proberen een weg te vinden richting de wrakstukken van de Boeing. Over de verkenning zal de ‘de hele nacht’ worden gesproken met de pro-Russische separatisten in het gebied en in Kiev.

Controlepost

De OVSE heeft woensdag ook geprobeerd de rampplek te bereiken, maar dan via een nieuwe route. Alexander Hug, leider van de waarnemers in Donetsk, zegt dat de groep bij een controlepost van de separatisten besloot om te keren. De waarnemers zagen daar gewonden, waarschijnlijk rebellen.

‘De veiligheidssituatie nam de beslissing,’ zegt Hug. De regering in Kiev zei dat de separatisten mijnen hadden neergelegd op wegen naar het rampgebied, maar Hug heeft zelf geen mijnen gevonden. ‘Het is dus speculatie, maar als er inderdaad mijnen liggen, moeten er maatregelen worden genomen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.