buitenland

Verdachte aanslag Joods Museum uitgeleverd aan België

Door Servaas van der Laan - 11 juli 2014

Mehdi Nemmouche, de Frans-Algerijnse verdachte van de terroristische aanslag op het Joods Museum in Brussel, mag worden uitgeleverd aan België. Nemmouche verzet zich niet langer tegen uitlevering.

Dat heeft zijn advocaat bekendgemaakt, melden Franse media vrijdag.

Israël

Nemmouche wilde aanvankelijk in cassatie gaan tegen zijn uitlevering aan België omdat hij bang was vervolgens aan Israël te zullen worden uitgeleverd.

De slachtoffers van de aanslag in het Joods Museum hadden immers de Israëlische nationaliteit. Maar nu België de garantie heeft gegeven dat dit niet zal gebeuren, heeft Nemmouche zijn verzet gestaakt. Een Franse rechter zal de uitlevering op korte termijn bekrachtigen waarna Frankrijk tien dagen heeft om de verdachte uit te leveren.

Jihadist

Nemmouche werd vorige maand in Marseille opgepakt terwijl hij de moordwapens in bezit had. De 29-jarige Franse Algerijn heeft een uitgebreid strafblad in Frankrijk en reisde eerder naar een Syrisch jihadistenkamp.

Maar volgens zijn advocaat wordt hij onterecht aangezien voor de pleger van de aanslag. Het feit dat hij de wapens bij zich droeg, wil volgens de raadsman nog niet zeggen dat hij de daad ook daadwerkelijk heeft gepleegd. Nemmouche zegt de wapens te hebben gestolen uit een auto die in Brussel geparkeerd stond. Hij ontkent iedere betrokkenheid bij de aanslag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.