buitenland

Verdachte Brussel vervolgd voor ‘moord in terroristische context’

Door Servaas van der Laan - 30 juli 2014

De 29-jarige Franse Algerijn die ervan wordt verdacht op 24 mei vier mensen dood te hebben geschoten in een Joods museum in Brussel wordt aangeklaagd wegens ‘moord in een terroristische context’. Mehdi Nemmouche werd dinsdag aan België uitgeleverd door Frankrijk.

De verdachte is direct in Frankrijk aangehouden en vastgezet in Bergen. Hij wordt verhoord door de anti-terrorisme-eenheid van het Belgische Openbaar Ministerie. Maandag zal hij voor het eerst voor de Belgische rechter moeten verschijnen. Nemmouche ontkent iedere betrokkenheid bij de terroristische daad in het Joods Museum.

ISIS-vlag

Nemmouche werd eind mei in de Franse stad Marseille aangehouden terwijl hij de moordwapens in zijn bezit had. De wapens waren gewikkeld in een vlag van de islamitische terreurorganisatie ISIS.

De Algerijn vocht uitlevering aan België aan tot aan het hof van cassatie. De raadsheren van het hof besloten dat Nemmouche moest worden uitgeleverd. Dit gebeurde nadat België de garantie had gegeven Nemmouche niet aan Israël uit te zullen leveren. De slachtoffers in het Joods museum hadden de Israëlische nationaliteit. Nemmouche houdt hoe dan ook vol de wapens te hebben gestolen uit een auto in Brussel. Met de aanslag zegt hij niets te maken te hebben.

Geradicaliseerd

Nemmouche zat eerder vijf jaar vast in Frankrijk. In de gevangenis kwam hij vermoedelijk in contact met islamitische radicalen. Drie weken na zijn vrijlating vertrok hij naar Syrië om zich aan te sluiten bij de jihad.

Als Nemmouche schuldig wordt bevonden, is hij voor zover bekend de eerste Syriëganger die bij terugkomst een terreurdaad begaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.