buitenland

‘Verdachte moord Palestijnse tiener probeerde dochter te doden’

Door Anne-Marie Spermon - 14 juli 2014

De belangrijkste verdachte in de moordzaak van de Palestijnse tiener Mohammed Abu Khdeir heeft een paar weken voor de verbranding van de jongen geprobeerd zijn eigen dochter te vermoorden. Drie hoofdverdachten hebben de levende verbranding van Khdeir ‘uitvoerig’ bekend.

Drie van de zes verdachten verschenen maandag voor de rechter. Zij bekenden dat zij de 16-jarige Mohammed Abu Khdeir hebben ontvoerd, in elkaar hebben geslagen, en daarna levend hebben verbrand, meldt The Jerusalem Post.

Drie andere verdachten zouden geen directe rol bij de moord hebben gehad, maar staan nog altijd onder huisarrest.

Dochter

Volgens de Israëlische politie hebben de drie – waaronder twee minderjarige verdachten van 17 jaar, en een volwassen man van 30 – tot in detail verteld hoe zij Khdeir hebben gedood. Eén van hen gaf de grove moord vorige week al toe.

Eén van de hoofdverdachten heeft enkele weken voor de moord op 2 juli geprobeerd zijn eigen dochter te doden. Waarom het bij een poging bleef en wat het motief daarachter was, heeft de rechtbank niet bekendgemaakt.

Ontoerekeningsvatbaar

Volgens Israëlische media zullen de drie verdachten claimen dat zij ten tijde van de moord ‘tijdelijk ontoerekeningsvatbaar’ waren, omdat zij werden verblind door wraakgevoelens na de eerdere ontvoering en dood van drie Israëlische tienerjongens.

Of die claim standhoudt, valt te bezien. In de rechtbank werd vandaag ook bekend dat twee verdachten een dag voor de moord op Khdeir al spraken over het ontvoeren van een willekeurige Arabische jongen.

Zij zouden die avond Arabische wijken in Jeruzalem hebben ‘afgestroopt’ om een slachtoffer te vinden; een poging om een andere Arabische tiener te ontvoeren mislukte toen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.