buitenland

Verenigd Koninkrijk investeert extra in strijdkrachten

Door Bob Pierik - 14 juli 2014

Het Verenigd Koninkrijk gaat 1,4 miljard euro investeren in de capaciteit van de Engelse strijdkrachten. Daarmee wil premier David Cameron eerdere bezuinigingen deels compenseren en het leger vernieuwen.

‘We hebben geen hordes tanks meer op het Europese vasteland nodig, maar de nieuwste technologie voor cyberoorlog, drones en capaciteiten voor speciale eenheden,’ schrijft Cameron in een brief aan de Britse krant The Telegraph.

Speciale eenheden

Van de aangekondigde investering gaat ongeveer 1 miljard euro naar het orgaan dat verantwoordelijk is voor het verzamelen van inlichtingen, bewaking, doelopsporing en verkenning.

Daar horen de speciale eenheden ook bij. Cameron wil dat de Britse diensten zo beter kunnen reageren ‘op de dreiging van gijzelnemingen en wereldwijd terrorisme,’ zo is te lezen in een persbericht van Cameron en het Britse ministerie van Defensie.

Bezuinigingen

Eerder besloten de Britten het aantal mankrachten van het leger over een periode tot 2020 terug te brengen van 102.000 naar 82.000.

Daarop waarschuwde de voormalige Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates dat het Britse leger door bezuinigingen niet langer de capaciteit zou hebben om een volwaardige partner van het Amerikaanse leger te zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.