buitenland

Verenigde Staten heffen vliegverbod voor Israël op

Door Shari Deira - 24 juli 2014

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen mogen weer vliegen van en naar Tel Aviv. Luchtvaartautoriteit FAA heeft het verbod opgeheven, omdat de situatie inmiddels is veranderd.

De FAA legde vluchten 24 uur stil nadat een raket in de buurt van luchthaven Ben Gurion was ontploft. In navolging daarvan staakten ook enkele Europese vliegmaatschappijen hun vluchten.

Hamas

De Israëlische regering neemt maatregelen om de risico’s voor de burgerluchtvaart te verkleinen. Woensdagavond maakte de FAA nog bekend dat het vliegverbod met 24 uur zou worden verlengd. De FAA werkt nauw samen met de regering van Israël.

Het vliegverbod was een zware klap voor de Israëlische regering, omdat het werd gezien als overwinning voor terreurorganisatie Hamas. Israël had al een militair vliegveld geopend om passagiersvluchten toch mogelijk te maken.

Veilig

Oud-burgemeester Michael Bloomberg van New York was kritisch over het vliegverbod. Om Israël te steunen vloog hij met de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al naar Ben Gurion, om te laten zien dat het veilig is.

Op de luchthaven werd hij ontvangen door premier Benjamin Netanyahu, die daarna vertrok naar Jeruzalem voor een ontmoeting met de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken). Bij zijn aankomst zei Bloomberg dat Israël het ‘enige democratische land in dit deel van de wereld’ is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.