buitenland

Verenigde Staten willen bemiddelen in Gaza-conflict

Door Shari Deira - 11 juli 2014

De Amerikaanse president Barack Obama wil helpen verdere escalatie van het conflict tussen Israël en Gaza te voorkomen. De Verenigde Staten zijn bereid te bemiddelen tussen de twee partijen.

‘Amerika wil helpen om te zorgen dat de vijandigheden tussen de strijdende partijen worden beëindigd. We moeten daarbij uitgaan van de staakt-het-vuren-overeenkomst van november 2012,’ heeft Obama gezegd in een telefoongesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Raketten

Netanyahu heeft donderdag echter duidelijk aangegeven dat hij geen wapenstilstand wil. ‘Ik ga met niemand in gesprek over een staakt-het-vuren. Dat is geen overweging.’

In de nacht van donderdag of vrijdag zijn vanuit Gaza raketten afgevuurd op de stad Haifa en andere plaatsen in het noordwesten van Israël. Het dodental in Gaza zou zijn opgelopen tot bijna negentig.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties veroordeelt het geweld dat zowel Israël als Hamas gebruikt. Secretaris-generaal Ban Ki-moon wil ook dat er zo snel mogelijk een staakt-het-vuren komt.

Libanon

Israël wordt niet alleen vanuit de Gazastrook beschoten, ook Libanon heeft raketten afgevuurd. Afgelopen nacht is er een raket neergekomen op een boerderijgemeenschap in het noorden van het land.

Het is onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de raketten vanuit Libanon. Mogelijk is het Hezbollah, de extremistische beweging waarvan de militaire tak op de terreurlijst van de Europese Unie staat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.