buitenland

VN-ambassadeur Israël: ‘Hamas heeft geen soldaat ontvoerd’

Door Bob Pierik - 21 juli 2014

De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties Ron Prosor zegt dat Hamas geen Israëlische soldaat heeft ontvoerd, zoals de terreurorganisatie eerder beweerde. Intussen proberen Palestijnen via tunnels Israël binnen te dringen.

De woordvoerder van Hamas zei dat de soldaat Shaul Aron heet en noemde een nummer van een militair identiteitsplaatje. Verder werd geen bewijs voor de ontvoering gegeven. In de straten van Gaza-Stad werd de vermeende ontvoering feestelijk gevierd.

Ambassadeur Prosor zei in New York bij de spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dat het om ‘foutieve geruchten’ gaat. Hamas claimde eerder ten onrechte soldaten ontvoerd te hebben. Israëlische mensenrechtenactivist Elizabeth Tsurkov zegt dat de naam Shaul Aron van een gelekte lijst van gedode Israëlische soldaten komt.

Een ontvoerde soldaat zou de onderhandelingspositie van Hamas versterken. Aron zou de eerste gevangengenomen Israëlische soldaat zijn sinds 2011, toen Israël meer dan duizend Palestijnse gevangenen vrijliet in ruil voor de vrijlating van Gilad Shalit.

Tunnels

Maandagochtend sloegen Israëlische militairen en agenten een aanval aan de grens met de Gazastrook af. Palestijnse strijders probeerden om via tunnels Israël binnen te komen.

Bij de confrontatie zijn ongeveer tien Palestijnen gedood, meldden Israëlische media. Vrijdag claimde Hamas dat zij via tunnels strijders ‘achter de vijandelijke linie’ hadden weten te krijgen.

Het Israëlische leger liet zondag weten het offensief in Gaza te blijven opvoeren om zo de tunnels en raketinstallaties van Hamas te vernietigen. De Israëlische minister van Defensie Moshe Ya’alon zei daarbij dat het grootste gedeelte van de tunnels binnen twee tot drie dagen vernietigd zal zijn.

Dodental

Zondag was de bloedigste dag voor het Israëlische leger sinds 2006. Dertien soldaten kwamen om bij gevechten. In totaal zijn nu achttien Israëliërs omgekomen sinds het conflict begon op 8 juli.

Het dodental aan Palestijnse zijde liep maandag op tot meer dan 500. Zondag kwamen volgens Palestijnse autoriteiten bij een gevecht in de wijk Shejaia in Gaza-stad 72 Palestijnen om.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.