buitenland

VN besluit dit weekend over bewapende missie Oekraïne

Door Anne-Marie Spermon - 25 juli 2014

Zaterdag of zondag zullen de Verenigde Naties (VN) beslissen of er een resolutie komt om de bewapening van het gebied rond de neergestorte MH17 in oost-Oekraïne te organiseren. Premier Mark Rutte benadrukt dat de overstap naar ‘fase twee’, oftewel een militaire missie, in het gebied nog ‘verre van zeker’ is.

Rutte herhaalde dat verschillende keren tijdens het Kamerdebat over het Nederlandse onderzoek rondom de crash van het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines.

‘Ik denk ook weleens: send in the marines,’ gaf de premier toe. Maar het besluit tot zo’n VN-resolutie hangt van veel af.

Provoceren

Volgens Rutte wordt gekeken naar de lopende politieke kwesties, het volkenrechtelijk mandaat, de medewerking van Oekraïne en Rusland en de gevolgen van een dergelijke missie op de houding van de separatisten.

Dat laatste noemt de premier ook de hoofdreden voor het feit dat de veertig marechaussees, die vrijdagavond naar het rampgebied zullen afreizen, ongewapend zijn. Het kabinet denkt dat het sturen van bewapende marechaussees de separatisten zou provoceren, en dat dit de veiligheidssituatie juist kan verslechteren.

Taak

De veertig marechaussees zullen dan ook niet in uniform in het gebied rondlopen. Zij krijgen precies dezelfde taak als de 23 andere extra onderzoekers die Nederland naar het oosten van Oekraïne stuurt: het zoeken naar achtergebleven menselijke resten en persoonlijke bezittingen.

Het kabinet wilde in het Kamerdebat duidelijk naar voren brengen dat de notificatiebrief, die de regering donderdagavond stuurde over de wenselijkheid van een missie in het gebied, niet betekent dat een bewapende missie ook echt doorgaat.

Veiligheid

De veiligheidssituatie wordt per dag ingeschat, en de aanwezige Nederlandse experts zullen hun werk staken zodra de situatie verslechtert. Nederland vertrouwt hierin op het oordeel van de OVSE en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

De premier waardeert de ‘volledige medewerking’ van de Oekraïense regering. Volgens hem heeft het leger het vuur gestaakt in een straal van veertig kilometer en doen de separatisten hetzelfde zo’n tien kilometer rondom de rampplek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.