buitenland

Vrijwilligers zustervereniging Rode Kruis gedood in Gaza

Door Anne-Marie Spermon - 26 juli 2014

Twee vrijwilligers van de Palestijnse Rode Halve Maan, de zustervereniging van het Rode Kruis, zijn omgekomen in de Gazastrook. Drie andere hulpverleners raakten gewond, waarvan tenminste één kritiek.

Het Nederlandse Rode Kruis maakte dat zaterdag bekend. De hulporganisatie zegt ‘diep geschokt’ te zijn door het nieuws.

Evacueren

Een groep medewerkers van de Rode Halve Maan was vrijdag bezig met het evacueren van gewonden in de Palestijnse stad Beit Hanoun toen zij werden aangevallen. Eén van hen bezweek ter plekke aan zijn verwondingen.

De vrijwilligers van de Rode Halve Maan moesten een tweede collega ernstig gewond achterlaten vanwege de aanhoudende beschietingen. De zwaargewonde medewerker is daarna overleden.

Oorlogsrecht

Het hoofd van het Internationale Rode Kruis in Israël en de Palestijnse gebieden Jacques de Maio beoordeelt het ‘het aanvallen van ambulances, ziekenhuizen en medisch personeel’ als een ‘serieuze schending van het oorlogsrecht’.

Sinds vanochtend vroeg de tijdelijke gevechtspauze in de Gazastrook inging, is het bergen van lichamen begonnen. Volgens de Israëlische krant Haaretz zijn 81 gedode Palestijnen inmiddels onder het puin vandaan gehaald; in totaal zijn sinds het geweld ruim duizend Palestijnen omgekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.