buitenland

Waarom gaat Hamas niet akkoord met staakt-het-vuren?

Door Servaas van der Laan - 16 juli 2014

In een conflict met alleen maar verliezers vallen de doden hoofdzakelijk onder de Palestijnen. Waarom grijpt Hamas dan niet de kans om de bombardementen te stoppen?

Bemiddelaar Egypte deed de partijen een voorstel het vuurgeweld te staken. Israël ging akkoord, Hamas niet. Enkele uren later vlogen de raketten weer over en weer. Vooral Palestijnse burgers zijn de dupe van het geweld. Maar ook in Israël werd dinsdag de eerste dode betreurd. Het Israëlische offensief werd vervolgens weer opgeschroefd.

Morbide strategie

Palestijnse burgers smeken om vrede, maar hun leiders kiezen een andere strategie. De achterliggende reden is morbide.

‘Hamas probeert Israël zo veel mogelijk Palestijnen te laten doden,’ schrijft Midden-Oosten-kenner Jeffrey Goldberg in zijn column op The Atlantic. ‘Dode Palestijnen zijn een cruciale propaganda-overwinning voor de nihilisten van Hamas. Het is pervers maar waar.’

Niets te winnen

Volgens Goldberg is er geen enkele andere reden te bedenken waarom Hamas het staakt-het-vuren zou afwijzen. Dagblad Trouw schrijft woensdag dat Hamas bij een wapenstilstand, behalve mensenlevens, niets te winnen heeft.

De blokkade van Gaza blijft dan immers gehandhaafd en de Palestijnse gevangenen blijven in hun cel in Israël. ‘Hamas laat Gaza liever bloeden,’ schrijft de krant.

Triest resultaat

Tragisch genoeg leverde de kamikazetactiek van Hamas ook woensdag weer triest ‘resultaat’ op. Woensdagmorgen vonden zeven Palestijnen de dood bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook.

Met 203 Palestijnse doden tegenover 1 Israëliër is er van een eerlijke strijd nauwelijks sprake. Het is voor de Palestijnen te hopen dat het Israëlische leger geen grondtroepen gaat inzetten. Maar Hamas blijft de omstreden strategie vooralsnog voortzetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.