buitenland

Wat gebeurt er met lichamen slachtoffers neergehaalde Boeing?

Door Shari Deira - 20 juli 2014

Autoriteiten in Oekraïne zouden een akkoord hebben bereikt met de pro-Russische separatisten over de lichamen van de catastrofale vlucht MH17. Inmiddels zouden er 196 lichamen zijn overgebracht naar de stad Donetsk.

De Oekraïense vicepremier Vladimir Groisman spreekt zondag van ‘een voorlopig akkoord met de rebellen die de controle hebben over de rampplek’ in het oosten van het land.

Waarnemers

De onderzoekers kunnen hun werk doen onder toeziend oog van waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Zij mochten zaterdag al even het gebied in, maar werden al snel weggestuurd door de separatisten.

De pro-Russiche separatisten garanderen nu de veiligheid van buitenlandse waarnemers op de rampplek van vlucht MH17 als Oekraïne instemt met een wapenstilstand, zegt de ‘vicepremier’ van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, Andrej Purgin.

Lichamen

De lichamen van de slachtoffers zijn in de nacht van zaterdag op zondag naar een station gebracht in de Oost-Oekraïense plaats Torez. De stoffelijke overschotten zijn in koelwagons geladen, zeggen spoormedewerkers tegen persbureau Reuters.

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) was naar Oekraïne afgereisd om te zorgen dat een Nederlands onderzoeksteam aan de slag kan in het gebied. Timmermans is inmiddels teruggekeerd, maar het is onduidelijk of de onderzoekers hun werk hebben kunnen doen.

Rusland

Intussen beschuldigt Oekraïne Rusland ervan een ‘doorslaggevende rol’ te hebben gehad bij het neerschieten van het vliegtuig van Malaysia Airlines.

De inlichtingendienst van Oekraïne zegt ‘overtuigend bewijs’ te hebben dat drie zogeheten BUK-raketsystemen samen met een driekoppige bemanning vanuit Rusland naar Oekraïne zijn gekomen.

De drie raketsystemen zijn nu terug in Rusland, zegt Vitali Najda, hoofd van de Oekraïense contraspionagedienst. Najda roept Rusland op de bemanningsleden bekend te maken, zodat ze  kunnen worden ondervraagd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.