buitenland

WHO: geen reisbeperkingen luchtvaart vanwege uitbraak Ebola

Door Servaas van der Laan - 31 juli 2014

Het is voorlopig niet nodig om de internationale luchtvaart reisbeperkingen op te leggen vanwege de Ebola-uitbraak in West-Afrika. De kans op besmetting voor reizigers is klein.

De heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) laten weten aan de internationale Luchtvaartorganisatie IATA.

Voorzorgsmaatregelen

De luchtvaartassociatie had advies gevraagd aan de WHO nadat een besmette man uit Liberia via Togo naar Nigeria was gevlogen.

Veel luchtvaartmaatschappijen hebben alle vluchten op Sierra Leone en Liberia opgeschort. Op het vliegveld van Liberia zijn ernstige voorzorgsmaatregelen genomen. Het land sloot ook een groot deel van de landsgrenzen.

Kleine kans op besmetting

Maar volgens de WHO is de kans klein dat een geïnfecteerde patiënt andere passagiers besmet in de incubatiefase van de ziekte.

Pas in de terminale fase en na overlijden loopt de omgeving van een Ebola-patiënt echt gevaar bij direct contact. Omdat het in delen van Afrika gebruikelijk is om een overleden persoon aan te raken, heeft het virus de afgelopen maanden snel kunnen uitbreiden. Het virus wordt overgedragen via bloed en andere lichaamssappen. De Franquetvleerhond en andere soorten vleerhonden worden gezien als de oorspronkelijke verspreiders van het virus.

Quarantaine

Groot-Brittannië heeft voor de zekerheid toch extra maatregelen genomen voor vluchten afkomstig uit West-Afrika. Patiënten die symptomen van koorts vertonen, worden in quarantaine geplaatst.

Passagiers afkomstig uit het gebied wordt aangeraden om direct hulp te zoeken wanneer ze koortsachtige klachten krijgen. Het eten van illegaal vlees zonder certificering wordt afgeraden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.