buitenland

Winkels van Joden beklad met swastika’s in Rome

Door Servaas van der Laan - 29 juli 2014

De Italiaanse hoofdstad Rome is in de nacht van zondag op maandag getroffen door een golf van antisemitisme. Door heel de stad werden antisemitische pamfletten verspreid en hakenkruizen gespoten op winkels van Joods eigenaren.

‘Rome is bedolven onder antisemitische leuzen,’ schrijft de Italiaanse krant La Repubblica.

Overal in Rome, van de beroemde wijk Prati in het centrum tot op de Via Appia buiten de stad, werden maandagmorgen antisemitische uitingen aangetroffen.

Swastika’s

In de wijk San Giovanni, waar veel Joden winkels runnen, werden de muren en rolluiken van zeker zeventig zaken beklad met swastika’s en doodsbedreigingen aan Joden. Ook werden in folders antisemitische uitingen, waaronder Holocaustontkenningen, gecombineerd met steunbetuigingen aan de Palestijnen.

‘De gedachten gaan terug naar 1933 toen er gele sterren werden geplakt op eigendommen van de Joden in deze stad,’ zegt Riccarco Pacifici, voorzitter van de Joodse gemeenschap in de Italiaanse hoofdstad.

Haatcampagne

Pacifici roept de burgemeester en het Openbaar Ministerie op om de verantwoordelijken voor deze haatcampagne op te sporen en te berechten. ‘Rome mag niet worden als Parijs, waar Joden worden bedreigd, synagoges worden aangevallen en waar het lopen met een keppeltje een levensbedreigend gevaar vormt,’ waarschuwt hij.

De Romeinse burgemeester Ignazio Marino neemt de zaak hoog op. ‘Toen ik het hoorde heb ik de uitingen direct laten verwijderen. Ik hoop dat we de verantwoordelijken voor deze onwaardige daad die wij ten strengste veroordelen snel kunnen opsporen.’

Schande

De burgemeester zegt dat de antisemitische uitingen ‘een schande’ en ‘een belediging’ zijn voor alle Romeinen. ‘Ik wil mijn medeleven en verbondenheid met de Joodse gemeenschap in Rome overbrengen. Rome wil en moet de hoofdstad zijn van dialoog en vrede en niet het terrein vormen voor barbaarse uitingen.’

In het overwegend katholieke Italië vormt de Joodse gemeenschap een minderheid die naar schatting 45.000 personen telt. Daarvan wonen er ongeveer 15.000 in de hoofdstad. De Joden in Rome kunnen vrij leven en worden doorgaans met rust gelaten. Maar door de aanwezigheid van groepen linkse en rechtse radicalen zijn racistische en antisemitisme uitingen geen ongewoon verschijnsel in de stad.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.