buitenland

Wrakstukken van toestel Air Algerie gevonden in Mali

Door Shari Deira - 25 juli 2014

Frankrijk bevestigt dat wrakstukken van het toestel van Air Algerie in Mali, in de buurt van de grens met Burkina Faso, zijn gevonden. De overblijfselen van het vliegtuig zijn compleet verbrand en liggen verspreid op de grond.

Donderdagavond was er onduidelijkheid over wat er is gebeurd met het vliegtuig dat Air Algerie huurde van Swiftair. De 116 inzittenden, onder wie veel Fransen, hebben de ramp niet overleefd, meldt de Malinese staatstelevisie.

Radar

President François Hollande van Frankrijk heeft zijn medeleven uitgesproken voor de nabestaanden van de inzittenden. Franse militairen zijn naar het gebied, in de buurt van de stad Gao, gestuurd om de rampplek veilig te stellen.

Het vliegtuig, met vluchtnummer AH5017, was onderweg van de hoofdstad van Burkina Faso, Ouagadougou, naar de Algerijnse hoofdstad Algiers toen het misging. Na 50 minuten verdween het toestel van de radar.

De piloot vroeg daarvoor nog aan de luchtverkeersleider in Niger of hij van koers kon veranderen vanwege een zandstorm.

Slachtoffers

Lang heerste er onduidelijkheid over het lot van het vliegtuig. Malinese autoriteiten zeiden dat wrakstukken en slachtoffers waren gevonden, maar de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius ontkende dat.

Deze crash is de het derde grote vliegtuigongeluk in een week tijd. Na de fatale vlucht MH17, waarbij 298 personen om het leven kwamen, maakte een vliegtuig in Taiwan een noodlanding waarbij 51 personen verongelukten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.