buitenland

Zeker vijftien mensen gewond door luchtaanvallen Israël

Door Fieke Hamers - 03 juli 2014

Bij luchtaanvallen van het Israëlische leger op de Gazastrook zijn zeker vijftien mensen gewond geraakt. Volgens het Israëlische leger waren de luchtaanvallen een reactie op een eerdere raketaanval vanuit de Gazastrook op doelen in het Zuiden van Israël. Daarbij raakte niemand gewond.

Palestijnse militanten hebben in de nacht van woensdag op donderdag vanuit de Gazastrook 14 raketten afgevuurd op het zuiden van Israël. Er vielen geen gewonden maar er werden wel twee huizen geraakt. Het Israëlische leger reageerde met luchtaanvallen op Hamas-gerelateerde doelwitten waarbij zeker 15 gewonden vielen.

Vergelding

In het oosten van Jeruzalem zijn woensdagavond nog rellen uitgebroken na de vondst van het lichaam van een Palestijnse jongen. De Palestijnse tiener zou zijn ontvoerd en vermoord als wraakactie voor de moord op drie Israëlische jongens.

Volgens getuigen zou hij door drie Israëli’s in een auto zijn geduwd in het oosten van Jeruzalem.

De lichamen van de drie Israëlische jongens, die enkele weken waren vermist, werden maandag gevonden bij de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever.

Israël houdt de Palestijnse beweging Hamas verantwoordelijk voor de moord op de jongens. De Israëlische president Benjamin Netanyahu zei eerder dat Hamas hiervoor ‘zal boeten’.

Rellen

Bij de rellen in Jeruzalem gooiden honderden gemaskerde Palestijnen stenen naar Israëlische politieagenten. Ook werden er auto’s en gebouwen in brand gestoken. De politie reageerde onder meer met het afvuren van rubberen kogels en traangas. Er is veel schade als gevolg van de rellen. Ook worden er nieuwe barricades gebouwd om militairen en politie tegen te houden, meldt de NOS.

De angst bestaat dat bij de begrafenis van de Palestijnse tiener, die waarschijnlijk later op donderdag plaatsvindt, opnieuw rellen uitbreken.

Amerika

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry waarschuwt dat wraakacties een explosieve situatie kunnen verergeren.

Hij vindt dat ‘alle partijen alles moeten doen wat in hun macht ligt om de onschuldigen te beschermen en te handelen met redelijkheid en terughoudendheid, in plaats van met vergelding’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.