buitenland

Zes arrestaties om moord Palestijnse jongen

Door Servaas van der Laan - 06 juli 2014

De politie in Israël heeft zes personen gearresteerd in verband met de moord op de Palestijnse jongen Mohammed Abu Khdeir. Eerder werd ook een verdachte opgepakt in verband met de vermoorde Israëlische tieners.

Dat meldt de Britse nieuwszender BBC zondag.

Vergelding

Volgens politiebronnen zouden Joodse extremisten de Palestijnse jongen hebben vermoord vanwege zijn achtergrond. Ook de Israëlische krant Haaretz bevestigt dat vermoeden.

Het lijkt op een vergeldingsactie van nationalisten voor de moord op drie Israëlische tieners die vorige week nabij Hebron werden gevonden, maar zeker is dat niet. De politie vindt het te vroeg om deze conclusie te trekken.

Terroristen Hamas

In verband met die moord arresteerde het Israëlische leger zaterdagnacht een verdachte. Over de identiteit van de verdachte willen de autoriteiten niets kwijt.

Vermoedelijk gaat het om een lid van Hamas. Israël verdenkt de terroristische organisatie van de ontvoering van en de moord op de drie tieners.

Terreur

De moord van de drie jongens zette veel kwaad bloed in Israël. Veel Israëliërs zien dit als de zoveelste terreurdaad van de Palestijnen.

Premier Benjamin Netanyahu zei dat de daders ‘zullen boeten’ voor deze laffe daad. Toen woensdag het lichaam van een vermoorde Palestijnse jongen werd gevonden, gebruikten de Palestijnen dat om weer de straat op te gaan. Nu in beide zaken verdachten zijn opgepakt, hopen de autoriteiten dat de rust weer terug zal keren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.