buitenland

Zitten er straks wel ‘genoeg’ vrouwen in Europese Commissie?

Door Shari Deira - 10 juli 2014

Wie deel uitmaken van de nieuwe Europese Commissie is nog niet bekend, maar er zijn al zorgen dat het te weinig vrouwen worden. Reden voor de negen vrouwelijk EU-Commissarissen om een oproep te doen aan Jean-Claude Juncker.

‘Wij maken ons ernstige zorgen dat de nieuwe Europese Commissie niet genoeg vrouwen zal tellen,’ zegt Europees Commissaris voor Cultuur Androulla Vassiliou.

Namen

Een bron dichtbij Juncker liet eerder al weten aan de Europese nieuwssite EurActiv dat Juncker zich ook zorgen maakt over het aantal vrouwen in de Europese Commissie.

Volgens Juncker, die José Manuel Barroso opvolgt, zingen vooral de namen van mannen rond voor de baan van Europees Commissaris. Slechts enkele regeringen hebben hun kandidaten voor de Commissie bekendgemaakt, en het zouden tot nu toe alleen maar mannen zijn.

De Europese Commissie telt nu negen vrouwen, onder wie Neelie Kroes (VVD, Digitale Agenda). In november loopt de termijn van het huidige dagelijks bestuur van de EU af.

Verleiden

Juncker denkt niet dat een Europese Commissie die uit twee of drie vrouwen bestaat geloofwaardig is of legitiem. Hij zou nu proberen regeringen te verleiden om meer vrouwen te kandideren voor de Commissie.

‘Regeringen die bereid zijn om gekwalificeerde vrouwen op hun lijstje te zetten, kunnen een belangrijke portefeuille verwachten of zelfs het vicevoorzitterschap,’ zegt de bron.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.