buitenland

Amerika bevestigt onthoofding journalist James Foley door IS

Door Shari Deira - 19 augustus 2014

Dat de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) het gebruik van bruut geweld niet schroomt, blijkt maar weer in een nieuwe video. Daarin wordt de Amerikaanse journalist James Wright Foley, die werd ontvoerd in Syrië, onthoofd.

De Amerikaanse autoriteiten hebben de dood van oorlogsjournalist James Foley bevestigd. De familie van Foley vraagt IS in een emotionele verklaring het moorden van onschuldige mensen te stoppen

IS keert zich in de video tegen het Amerikaanse optreden in Irak. De Verenigde Staten hebben de afgelopen week luchtaanvallen uitgevoerd, om IS te bestrijden.

James Wright Foley verdween op 22 november 2012 in het noordwesten van Syrië. Hij werkte de jaren daarvoor als freelance journalist onder meer voor persbureau AP in het door oorlog verscheurde land.

Moordenaars

De video, die op YouTube stond maar inmiddels is verwijderd, begint met een toespraak van de Amerikaanse president Barack Obama. Daarna is Foley aan het woord. ‘Ik vraag mijn vrienden, familie en geliefden om op te staan tegenover mijn echte moordenaars, de Verenigde Staten,’ zegt Foley.

De journalist is kaalgeschoren en draagt een oranje gewaad. In de laatste paar minuten is te zien hoe een terrorist van IS Foley onthoofdt.

Aan het eind van de video is nog een man te zien, ook een Amerikaan. Het gaat om journalist Steven Joel Sotloff. De IS-terrorist zegt dat het lot van ‘deze Amerikaanse burger’ afhangt van ‘de volgende beslissing’ van Obama.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.