buitenland

Amerika overweegt ‘militaire opties’ om ontheemde jezidi’s te helpen

Door Servaas van der Laan - 07 augustus 2014

Het Amerikaanse ministerie van Defensie is van plan om de duizenden jezidi’s in Noord-Irak bij te staan door noodpakketten in het gebied te droppen. Ook zouden de Amerikanen ‘andere militaire opties’ overwegen.

Het Pentagon is bezig met een plan om de jezidi’s te helpen. Het droppen van noodpakketten zou onderdeel zijn van het noodplan, zo laten Amerikaanse officieren aan nieuwszender CNN weten. Wat die ‘andere opties’ inhouden, is niet duidelijk.

Vlucht

Duizenden jezidi’s zijn richting Turkije gevlucht uit angst voor de moslimterroristen van ISIS, die zichzelf ook simpelweg IS (Islamitische Staat) noemen.

Enkele honderden jezidi’s zijn de afgelopen dagen gedood door de ISIS-terroristen. Vrouwen en kinderen werden afgevoerd. Woensdag ontstond een noodsituatie toen tienduizenden jezidi’s zaten opgesloten in het Sinjar-gebergte. Ze zitten hier zonder eten en drinken.

Een onbekend aantal van hen is er donderdag in geslaagd richting Turkije te trekken. Maar die reis is, zonder eten en drinken, heel zwaar. Het Rode Kruis zegt het afgelopen etmaal enkele voedseldroppings te hebben uitgevoerd in het gebied.

Noodsituatie

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) komt donderdagavond rond 23.30 uur Nederlandse tijd in een spoedzitting bijeen om te praten over de noodsituatie in Noord-Irak.

De raad zal met een plan moeten komen om de moslimterroristen te stoppen. Hulporganisaties waarschuwen dat zich een humanitaire ramp aan het voltrekken is in het gebied. De Europese Unie (EU) heeft ondanks de hoge nood nog niet op de situatie gereageerd.

Middeleeuwen

Nu de terroristen van IS(IS) in Noord-Irak een eigen Kalifaat hebben uitgeroepen, lijken de Middeleeuwen te zijn teruggekeerd in het gebied. Hoewel de staat alleen bestaat in de hoofden van de islamitische radicalen, moeten anderen oppassen. Andersdenkenden en -gelovigen hebben in dat Kalifaat namelijk geen bestaansrecht.

De moslimradicalen wisten ook de grootste christelijke plaats in Irak, Qaraqosh in te nemen. Tienduizenden inwoners van het stadje sloegen op de vlucht voor de moslimterreur. Dit gebeurde eerder ook al in Mosul dat volledig door de terroristen wordt gedomineerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.