buitenland

Amerikaanse generaal doodgeschoten in Afghanistan

Door Servaas van der Laan - 05 augustus 2014

Een Amerikaanse generaal is dinsdag tijdens een militaire training in Afghanistan doodgeschoten door een persoon in een uniform van het Afghaanse leger. Nooit eerder werd er een militair van soortgelijke rang gedood in Afghanistan.

Dat hebben Amerikaanse officieren in Afghanistan bekendgemaakt, meldt The New York Times dinsdag.

Schietpartij

De militair, waarvan de identiteit niet is prijsgegeven, werd van dichtbij doodgeschoten. De man in het Afghaanse uniform schoot vervolgens ook op andere Amerikaanse militairen. Een onbekend aantal is hierbij gewond geraakt.

De schietpartij had plaats op de Marshall Fahim National Defense University nabij Kaboel. De Amerikanen gaven hier een training aan Afghaanse collega’s.

Onrustig

Een fotograaf van The Associated Press meldt dat het erg onrustig is rond het trainingskamp. Gepantserde voertuigen van het Amerikaanse leger verlieten het kamp met piepende banden en de fotograaf werd via een waarschuwingsschot gemaand zich uit de voeten te maken.

Het is niet duidelijk of de man in het Afghaanse uniform ook daadwerkelijk een militair van het Afghaanse leger was. Afghaanse autoriteiten melden bij soortgelijke incidenten standaard dat het om een ‘persoon in Afghaans uniform gaat’. Volgens ingewijden zou het dit keer daadwerkelijk om een militair zijn gegaan. De Taliban, die vaker dit soort aanslagen pleegt, heeft nog niet gereageerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.