buitenland

Antisemitisme? Londens theater weert Joods festival om Gaza

Door Tom Reijner - 07 augustus 2014

Het Tricycle Theatre in Londen heeft zich stevige kritiek op de hals gehaald, omdat het weigert een Joods filmfestival onderdak te geven. De directie van het theater heeft daartoe besloten omdat het festival geld zou ontvangen van de Israëlische ambassade.

Vanwege de ‘gevoeligheden’ in het opgelaaide conflict tussen Israël en Hamas – dat de laatste dagen overigens is geluwd – wil het theaterbestuur geen partij kiezen, schrijft de Britse krant The Guardian.

Subsidies

Dat het filmfestival financieel wordt ondersteund door de Israëlische ambassade in Groot-Brittannië is tegen het zere been van de artistiek directeur, Indhu Rubasingham.

‘We hebben aangeboden om alternatieve fondsen aan te spreken, om zo de ontbrekende bijdrage van de ambassade op te vangen. We willen het festival heel graag, maar het Joodse filmfestival wil niet dat de subsidies van de ambassade worden stopgezet.’ Dan houdt het voor ons op, zegt Rubasingham.

Boycot

De organisatie van het festival is erg teleurgesteld en spreekt van een boycot van een ‘apolitiek cultureel festival’. Oprichter Judy Ironside wijst erop dat haar festival gaat over de veelzijdige Joodse cultuur en dat dit natuurlijk hoe dan ook is verbonden met de Joodse staat.

De weigering van het Tricycle Theatre kan dan ook op weinig sympathie rekenen in de theaterwereld en op sociale media. Zo zegt de Britse actrice Maureen Lipman dat het theater de Joodse diaspora straft voor het conflict in het Midden-Oosten. ‘Dat is volstrekt onacceptabel.’

David Winner –de auteur van onder meer een boek over voetballer Dennis Bergkamp – zegt op Twitter dat het overduidelijke antisemitisme walgelijk is. ‘Als het Tricycle Joden boycot, moet iedereen het theater boycotten,’ zegt hij.

Anderen wijzen erop dat het theater flinke steun ontvangt van de Britse regering. Verbreekt de artistieke leiding dan ook de banden met de Britse premier David Cameron, vragen zij zich af.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.