buitenland

Australië herdenkt slachtoffers MH17 op dag van nationale rouw

Door Shari Deira - 07 augustus 2014

Drie weken na de crash van vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne houdt Australië een dag van nationale rouw. Van de 298 inzittenden kwamen er 38 uit Australië. Overal in het land hangt de vlag vandaag halfstok.

In de St Patrick’s kathedraal in Melbourne was een speciale herdenkingsdienst, die werd bijgewoond door zeker 1.800 mensen, meldt het Australische ABC News. Onder hen was de Australische premier Tony Abbott.

Daders

Onder de aanwezigen waren ook nabestaanden van de slachtoffers en gouverneur-generaal Sir Peter Cosgrove, de vertegenwoordiger van koningin Elizabeth II in Australië. Abbott zegt dat deze dag in het teken staat van de herdenking van de slachtoffers, niet van het veroordelen van de daders.

‘We kunnen de slachtoffers niet terugbrengen, maar we zullen hen thuisbrengen op menselijke manier,’ zegt Abbott. De premier stond ook stil bij de Australische experts die in Oekraïne meewerken aan de repatriëringsmissie, die woensdag werd gestaakt.

Experts

Premier Mark Rutte (VVD) maakte woensdag bekend dat de Nederlandse, Australische en Maleisische experts voor nu stoppen met het zoeken naar menselijke resten. Dit is besloten omdat het te onveilig zou zijn voor de experts in het oosten van Oekraïne.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa heeft laten weten in de toekomst opnieuw te zullen assisteren als zoekteams verder onderzoek willen doen het in rampgebied.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.