buitenland

Barack Obama wil gevluchte jezidi’s in veiligheid brengen

Door Shari Deira - 09 augustus 2014

De Amerikaanse president Barack Obama wil bekijken of de duizenden ontheemde jezidi’s in Noord-Irak via een ‘veilige corridor’ naar een andere plek kunnen worden gebracht. Frankrijk en Groot-Brittannië willen helpen bij een humanitaire missie.

Obama zei dat zaterdag in een televisietoespraak. De Britse premier David Cameron en de Franse president François Hollande hebben hulp al toegezegd.

Actief

Bij de Amerikaanse luchtaanvallen zijn wapens van terroristen vernietigd. ‘We hebben er vertrouwen in dat militair ingrijpen de afslachting van de jezidi-minderheid door ISIS kan stoppen,’ zegt Obama. Hoe lang de Verenigde Staten actief blijven in Irak, heeft Obama niet gezegd.

Tussen de 15.000 en 55.000 jezidi’s zitten vast op een aantal bergtoppen, omsingeld door terroristen van ISIS. De leden van ISIS zien de jezidi’s als duivelaanbidders en willen dat zij zich bekeren tot de islam. Als ze daar niet toe bereid zijn, worden ze vermoord.

De Britse regering heeft ruim 10 miljoen euro beschikbaar gesteld voor hulp in Irak. Net als de Verenigde Staten zal ook de Britse luchtmacht voedseldroppingen doen in het noorden van het land, in het bijzonder voor de jezidi’s.

Vliegtuigen

Obama zei eerder vandaag in een interview met The New York Times dat het niet voldoende is om ISIS alleen militair te bestrijden. Dan zullen de soennitische terroristen terugkeren ‘zodra onze vliegtuigen zijn vertrokken’.

Tijdens zijn toespraak benadrukte Obama het belang van een eenheidsregering als alternatief voor de huidige sjiitische premier Nuri al-Maliki. ‘De Irakezen moeten zich verenigen om de  militante groep te overwinnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.