buitenland

Bereiken Israël en Hamas op tijd een nieuw akkoord?

Door Shari Deira - 07 augustus 2014

De tijd begint te dringen voor de vertegenwoordigers van Israël en Hamas die in Caïro praten over een verlenging van het staakt-het-vuren. Lukt het beide partijen om tot een langdurigere oplossing te komen?

Het 72 uur durend staakt-het-vuren begon dinsdag om 07.00 uur en loopt vrijdag af. Israël zei woensdag dat het instemt met een verlenging van de wapenstilstand onder de huidige voorwaarden, maar Hamas zei dat er nog geen overeenkomst was bereikt.

Dupe

Hamas heeft al laten weten dat het doorgaat met het schieten van raketten, als Israël niet instemt met de eisen. In dat geval zal Israël opnieuw militair optreden en zijn uiteindelijk Palestijnse en Israëlische burgers de dupe.

Palestijnen die de afgelopen weken zijn gevlucht vanwege de bombardementen, konden de afgelopen dagen de schade opnemen. Onder het puin liggen nog steeds lichamen die inmiddels in staat van ontbinding zijn.

Een groot struikelblok bij de onderhandelingen is de eis van Israël over de ontwapening van Hamas. Dit punt ligt gevoelig bij de terreurbeweging en Hamas zal daar niet zomaar mee instemmen. Hamas eist op zijn beurt een eind aan de blokkade van de Gazastrook.

Steun

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman sprak woensdagavond met zijn Amerikaanse collega John Kerry. Lieberman bedankte Kerry voor de steun aan Israël in de strijd tegen Hamas. De twee spraken ook over de relatie tussen Israël en Turkije.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zegt dat het optreden van Israël van de afgelopen weken ‘barbaarser’ was dan dat van Hitler. Israël wil geen escalatie van de relatie met Turkije, heeft Lieberman duidelijk gemaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.