buitenland

Burgers Oekraïne gedood, leger en separatisten ontkennen

Door Shari Deira - 18 augustus 2014

Tientallen vluchtelingen in het oosten van Oekraïne zijn maandag om het leven gekomen door ingeslagen mortieren en raketten. Wie verantwoordelijk is voor de dood van de vluchtelingen, onder wie vrouwen en kinderen, is onduidelijk.

De Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten wijzen naar elkaar: legerwoordvoerder Anatoly Prosjin ontkent dat het Oekraïense leger verantwoordelijk is, en ‘vicepremier’ Andrej Poergin, van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, ontkent betrokkenheid.

Verbrand

Het Oekraïense leger spreekt van een ‘bloedige misdaad’. Veel Oekraïners zouden levend zijn verbrand in hun voertuigen. De separatisten zeggen dat het leger wel achter de aanval moet zitten, omdat zij niet over zulke zware wapens zouden beschikken.

Hoeveel vluchtelingen precies om het leven zijn gekomen bij de aanval is nog onduidelijk.

Opmars

Oekraïners ontvluchtten Loehansk nu het leger bezig is met een opmars in het rebellenbolwerk. Burgers vrezen het geweld en de inwoners van de stad kampen met een tekort aan water, voedsel en elektriciteit.

Zondag waren er berichten over een Oekraïense vlag die was gehesen bij een politiebureau in Loehansk en in de nacht van zondag op maandag slaagde het leger erin meer stellingen te veroveren. Na Donetsk is Loehansk de belangrijkste stad voor de separatisten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.