buitenland

CNN filmt hoe Iraakse legerhelikopter leven van jezidi’s redt

Door Tom Reijner - 11 augustus 2014

Verslaggevers van de Amerikaanse tv-zender CNN filmden maandag een moedige reddingsactie van een Iraakse legerhelikopter in het Sinjar-gebergte. Te zien is hoe de bemanning angstige jezidi’s aan boord trekt.

‘Wanhopige burgers kwamen naar ons toegerend, en gooiden hun kinderen aan boord van de helikopter. Terwijl de crew zo veel mogelijk mensen aan boord hees,’ vertelt CNN-journalist Ivan Watson, die van de actie getuige was.

De bemanning gooide eerst luiers, melk, water en voedsel naar de vluchtelingen, die massaal waren toegesneld. Terwijl de helikopter opsteeg, moest het ISIS-terroristen van zich afschudden door voortdurend op hen te schieten.

Gruwelijk lot

Tienduizenden leden van de jezidi, een Koerdische religieuze minderheid, zitten nog altijd vast in de bergen in Noord-Irak. Zij kunnen geen kant op omdat ze worden omsingeld door ISIS.

Er is een groot tekort aan water en voedsel, terwijl de temperatuur in dit jaargetijde op kan lopen tot wel 50 graden. Waarschijnlijk zijn al duizenden mensen gestorven. De berg verlaten is haast niet mogelijk, omdat zij dan worden opgewacht door de terroristen. Als zij in hun handen vallen, wacht hen vaak een gruwelijk lot.

Er zijn berichten dat vrouwen en kinderen levend worden begraven. Honderden vrouwen en meisjes zouden zijn meegenomen om als slaaf te dienen. Niet alle vluchtelingen zijn sterk genoeg om de barre tocht naar een veilig gebied te maken. Vooral voor ouderen is de weg te zwaar en te lang.

Doorgang

Toch hebben dit weekeinde meer dan 10.000 jezidi’s het Sinjar-gebergte levend kunnen verlaten. Met dank aan de Amerikanen, die luchtaanvallen uitvoeren op stellingen van de terroristen, en Koerdische troepen die een veilige doorgang wisten te creëren.

De jezidi’s zijn via de doorgang naar het noordoosten van Syrië gevlucht, waar ook veel Koerden wonen, maar waar het door de langslepende burgeroorlog allerminst veilig is.

Daarom gaan de jezidi’s vanuit Syrië terug naar het noorden van Irak, naar de stad Zakho in de Koerdische autonome regio. Die plaats ligt vlak bij Syrië en de grens met Turkije.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.