buitenland

Duitse politie zet Turkse megafraudeur achter slot en grendel

Door Tom Reijner - 17 augustus 2014

Het Duitse tijdschrift Der Spiegel onthulde zondag dat de politie in december vorig jaar het brein achter een van de grootste ‘cyberbankroven’ ooit heeft opgepakt. De aanhouding werd verricht in Frankfurt.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Düsseldorf.

Grote vis

Volgens Der Spiegel is de Turkse verdachte, Ercan F., een grote vis. Hij zou ‘een van de meest getalenteerde hackers ter wereld’ zijn. De Duitse justitie kreeg de doorslaggevende tip van de Amerikaanse geheime diensten. De aanhouding kon geschieden omdat de man surfte op een onbeveiligde draadloze internetverbinding in zijn hotel.

De bende, waar de nu opgepakte Turk het brein achter was, sloeg in één nacht in februari 2013 in 24 landen tegelijk toe en maakte bijna 30 miljoen euro buit.

Vrees

De geruchtmakende zaak kwam aan het rollen toen twee Nederlanders, een timmerman en zijn moeder uit Den Haag, in Düsseldorf werden betrapt toen zij met gekopieerde creditcards 170.000 euro opnamen bij een geldautomaat.

Moeder en zoon zijn al tot vier jaar en drie maanden cel veroordeeld. De straf zou lager zijn uitgevallen als zij hun opdrachtgevers hadden genoemd, maar dat weigerden zij ‘uit vrees om het welzijn van hun familie’. Ze waren bang voor Ercan F. Turkije en de Verenigde Staten willen zijn uitlevering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.