buitenland

Eind aan staakt-het-vuren door nieuwe raketten uit Gaza

Door Shari Deira - 08 augustus 2014

Het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas is voorbij en vanuit Gaza zijn alweer raketten afgeschoten op Israël. Volgens Israël hebben terroristen in Gaza niet gewacht tot het bestand officieel was beëindigd.

Om 07.00 uur (Nederlandse tijd) kwam er een eind aan het 72 uur durend staakt-het-vuren, maar daarvoor werden al raketten afgevuurd op het zuiden van Israël.

Einddoel

In de stad Ashkelon ging vrijdagochtend alweer het luchtalarm af en raketafweersysteem Iron Dome onderschepte een raket boven de zuidwestelijke stad. Ook in andere steden zou het luchtalarm al zijn afgegaan.

Wat de uitkomst is van de onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van Israël en Hamas in Caïro is nog onduidelijk. Een ingewijde in Caïro zegt dat onderhandelingen moeizaam verlopen en dat er ‘nog geen einddoel’ is bereikt.

Israël heeft nog niet militair gereageerd op de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook.

Blokkade

Vanuit Hamas klonken donderdag al geluiden dat de terreurorganisatie klaar is om de strijd te hervatten. Hamas zou het staakt-het-vuren alleen willen verlengen als Israël instemt met alle eisen, waaronder het opheffen van de blokkade van Gaza en de bouw van een zee- en luchthaven.

Hamas is naar eigen zeggen klaar ‘om de prijs te betalen voor het verzet’ en voor ‘een langdurige oorlog’. De terreurorganisatie zegt het leven in grote steden van Israël te willen platleggen en een eind te maken aan de activiteiten op luchthaven Ben Gurion.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.