buitenland

Europese ruimtesonde bij komeet: waarom is missie zo bijzonder?

Door Tom Reijner - 06 augustus 2014

De Rosetta, een onbemand ruimtevaartuig van Europese makelij, komt woensdag aan bij komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. De sonde, die voor een deel is gemaakt door een Nederlands bedrijf, zal de komeet onderzoeken.

In totaal heeft de Rosetta 6,4 miljard kilometer afgelegd. Dat staat gelijk aan tien jaar vliegen. Wat gaat de ruimtesonde van ESA (European Space Agency), precies doen?

Verkenner

De sonde zal de komende tijd op zo’n 100 kilometer van de komeet blijven ronddraaien, waarbij ze steeds een beetje dichterbij de komeet komt. Vanuit alle hoeken zal de sonde de komeet, die op weg is richting de zon, gaan meten.

Maar er volgt meer. Het is de bedoeling dat de Rosetta in november een onbemande verkenner op het oppervlak van de komeet afzet. Die moet in 67P gaan boren, om vast te kunnen stellen waar de komeet precies uit bestaat.

Wetenschappers hopen dat met de onderzoeksmissie meer duidelijk wordt over hoe het zonnestelsel, en daarmee ook de aarde, miljarden geleden is ontstaan.

Primeur

Dat is erg bijzonder, want een dergelijke operatie is nog nooit uitgevoerd. Het is ook een ingewikkelde missie, zegt de Nederlandse astrofysicus Fred Jansen, die aan de leiding van het project staat. ‘Ik lig af en toe wel eens ’s nachts wakker. Dat ik denk: gaat dit allemaal? Maar grosso modo heb ik er wel vertrouwen in,’ zegt hij tegen de NOS.

De missie van de Rosetta kost ruim 1,3 miljard euro. Voor vertrek is de sonde uitgebreid getest bij het ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk. De extreem gevoelige zonnepanelen zijn gemaakt door het bedrijf Dutch Space uit Leiden. De missie van de Rosetta eindigt eind volgend jaar. Maar ze blijft meevliegen met de komeet.

Rosetta heeft de komeet al gefotografeerd:

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.