buitenland

Frankrijk uit ongekend harde kritiek richting Israël

Door Servaas van der Laan - 04 augustus 2014

Hoewel Frankrijk en Israël een redelijk positieve diplomatieke relatie in stand houden, heeft Parijs zich maandag in ongekend harde bewoordingen uitgelaten over de acties van Israël. Frankrijk vindt dat het ‘afslachten van kinderen’ in de Gazastrook moet stoppen.

In een verklaring liet minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zich in bijzonder zware bewoordingen uit over de acties van het Israëlische leger.

Bloedbad

‘Hoeveel doden moeten er nog vallen voordat dit bloedbad in Gaza ophoudt,’ vroeg de minister en voormalige Franse premier zich af.

Fabius benadrukte dat Israël volledig het recht heeft om de eigen veiligheid in het gebied te beschermen. Maar dit rechtvaardigt volgens de minister nog niet ‘het doden van kinderen en afslachten van burgers’. Fabius, zelf kind van Joodse ouders die zich tot het christendom bekeerden, riep op tot een politieke oplossing die door de internationale gemeenschap wordt opgelegd. ‘Beide partijen hebben aangetoond niet in staat te zijn zelf tot een akkoord te komen,’ zei de socialist.

Kabinet

Intussen vraagt de PvdA in Nederland het kabinet eveneens stelling te nemen tegen het geweld in Gaza. Kamerlid Michiel Servaes wil weten of het kabinet nu een oordeel heeft over de aanvallen van het Israëlische leger op ziekenhuizen en scholen in de Gazastrook. Ook wil de PvdA’er van het kabinet weten of Israël zich aan het humanitair oorlogsrecht houdt.

Maandag werd weer duidelijk waarom Israël zich moet wapenen tegen terreur. Midden in Jeruzalem reed een terrorist met een bulldozer op een bus in. Dit gebeurde in een tijdelijke gevechtspauze die eenzijdig door Israël is afgeroepen. Israël geeft de Palestijnen zo de mogelijkheid naar huis terug te gaan. Ook kunnen er humanitaire hulpmiddelen naar het gebied gebracht worden. Tijdens de gevechtspauze hebben Palestijnen vier raketten op Israël afgevuurd. Intussen heeft Israël het offensief weer hervat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.