buitenland

Granaten ingeslagen bij rampgebied gecrashte vlucht MH17

Door Shari Deira - 02 augustus 2014

In het rampgebied in Oekraïne waar Nederlandse en Australische experts aan het werk zijn, zijn granaten ingeslagen. Het is nog onduidelijk of de granaten waren gericht op het team, of dat het afzwaaiers zijn.

Wie de granaten heeft afgevuurd, is ook niet bekend, meldt de NOS. De pro-Russische separatisten ontkennen dat zij betrokken zijn en wijzen naar het Oekraïense leger.

Rookwolken

Ook RTL Nieuws meldt dat er zware explosies zijn geweest in het rampgebied. Hun verslaggever Jaap van Deurzen heeft het gebied daarom verlaten. ‘We zien nu rookwolken en branden aan de horizon en we horen zware inslagen.’

Ondanks het geweld gaan de onderzoekers door met hun werk, laat een woordvoerder van de repatriëringsmissie weten. De zegsvrouw kan bevestigen dat er is geschoten ‘maar de OVSE heeft dat niet beoordeeld als een dreigende situatie’.

Wrakstukken

Nederlandse en Australische onderzoekers kwamen zaterdagochtend aan in het rampgebied. Daar gaan zij wederom op zoek naar menselijke resten en persoonlijke spullen van nabestaanden. De onderzoekers kijken ook uit naar wrakstukken van het vliegtuig.

België heeft laten weten op verzoek van Nederland twee speurhonden en hun begeleiders naar het rampgebied te sturen. De speurders hopen op deze manier de zoektocht te versnellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.