buitenland

Gruwelijke foto: jongetje in Syrië poseert met afgehakt hoofd

Door Shari Deira - 11 augustus 2014

In Australië is geschokt gereageerd op een foto van een jongetje, waarschijnlijk de zoon van een Australische Syriëganger, met een afgehakt hoofd. Premier Tony Abbott noemde het beeld ‘afschuwelijk’ en ‘barbaars’.

Het jongetje is de zoon van Khaled Sharrouf, die heeft vastgezeten voor het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Executies

Sharrouf twitterde de foto (zie onderaan bericht) met de tekst ‘That’s my boy’, schrijft de krant The Australian. Na zijn vrijlating is Sharrouf naar Syrië gegaan waar hij zich heeft aangesloten bij ISIS. Deze terreurbeweging staat bekend om het uitvoeren van gruwelijke executies.

Abbott zegt dat de foto laat zien ‘hoe barbaars’ ISIS is. De foto zou zijn genomen in de noordelijke Syrische stad Raqqa, de hoofdstad van het door ISIS uitgeroepen kalifaat. Sharrouf heeft nog een foto op Twitter gezet waarop hij is te zien met alle drie zijn zoons, die legerkleding dragen.

Premier Abbott zegt dat ISIS, dat zich tegenwoordig kortweg IS noemt, niet alleen een terroristische organisatie is, maar een organisatie die een terroristische staat wil stichten. Het is niet alleen een probleem voor het Midden-Oosten, zegt Abbott.

Bedreiging

Ook de Amerikaanse minister Chuck Hagel van Defensie zegt dat de foto bewijst dat ISIS een bedreiging is voor de westerse wereld. Vice News liep drie weken mee met ISIS en uit een reportage bleek al dat de terroristische organisatie kinderen al op jonge leeftijd erbij probeert te betrekken.

ISIS maakt ook een opmars in Irak. Iraakse autoriteiten zeggen bewijzen te hebben dat ISIS-extremisten vrouwen en kinderen van religieuze minderheden levend begraven. Ook ontvoeren zij vrouwen, die vervolgens als slaaf worden gebruikt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.