buitenland

Hamas schiet raketten op Israël vlak voor einde bestand

Door Tom Reijner - 13 augustus 2014

Vanuit Gaza zijn woensdagavond meerdere raketten afgevuurd op Israël. De raketten hebben geen slachtoffers gemaakt of schade veroorzaakt.

Dat meldt de Israëlische politie.

Eerder vanavond werd duidelijk dat Israël zich voorbereidde op mogelijke nieuwe gevechten met Hamas, nu het einde van het tijdelijke bestand snel dichterbij komt. Het leger heeft reservisten opgeroepen die moeten patrouilleren langs de grens met Gaza. Dat meldt Channel 2, een Israëlisch commercieel tv-station, woensdag.

Raketten

Tel Aviv houdt er rekening mee dat er meer raketten volgen na het einde van het tijdelijke bestand van 72 uur, dat vanavond om 23.00 uur (Nederlandse tijd) afloopt.

Daarom zijn negen anti-raketinstallaties, die deel uitmaken van het efficiënte Iron Dome-luchtafweersysteem, geplaatst bij de grens met Gaza. Iron Dome zorgde ervoor dat, tijdens het hoogtepunt van het conflict tussen Israël en Hamas, de meeste projectielen onschadelijk werden gemaakt.

Op de knieën

Israëlische en Palestijnse delegaties zijn er nog altijd niet in geslaagd om een duurzaam, langdurig staakt-het-vuren af te sluiten, ondanks verwoede pogingen van de Egyptische regering. De partijen kunnen het niet eens worden over de voorwaarden van het akkoord. Israël wil dat Hamas ontwapent, maar de terreurbeweging, die de scepter zwaait op de Gazastrook, ziet dat niet zitten.

Volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Liberman is het noodzakelijk, om na afloop van het 72-uur durende bestand, definitief af te rekenen met Hamas. ‘We moeten hen op de knieën krijgen, zelfs als dat een escalatie betekent van het conflict,’ zei hij eerder vandaag.

Liberman vindt dat Israël het zich niet kan veroorloven dat 26.000 terroristen in Gaza vrijelijk hun gang kunnen gaan. ‘Het is nu echt tijd om te zeggen: genoeg is genoeg.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.