buitenland

Hoe verovering Iraakse dam voor enorme vloedgolven kan zorgen

Door Tom Reijner - 12 augustus 2014

Terwijl de aandacht van de wereld – terecht – uitgaat naar de benarde positie van jezidi’s en de dreigende verovering van de Koerdische hoofdstad Erbil, is er nog een ander groot acuut probleem: de door ISIS ingenomen dam bij Mosul.

De verovering is een van de redenen voor de Amerikanen om in Irak te interveniëren, schrijft The Wall Street Journal maandag. Hoe zit dat precies?

Drukmiddel

Deze week wisten de terroristen van ISIS de grootste stuwdam van Irak in handen te krijgen. Die voorziet honderdduizenden inwoners van de stad van elektriciteit.

De terroristen kunnen er in al hun wreedheid toe overgaan om de dam te openen: die actie zou grote steden, waaronder de Iraakse hoofdstad Bagdad, onder water zetten. ISIS is daartoe in staat, gezien de gruwelen en de bedreiging van iedereen die niet in de extreme interpretatie van de soennitische islam gelooft.

Maar een aantal analytici denkt dat de terroristen de dam intact willen laten, om zo het water in de dam te gebruiken als drukmiddel in de strijd: veel Irakezen en de (lokale) autoriteiten zijn namelijk van de constructie afhankelijk, zegt Ramzy Mardini van de denktank Atlantic Council in Washinghton.

Mislukking

Maar ook zonder kwaadaardige opzet van ISIS, vormt de dam een groot gevaar. De constructie – een ‘complete mislukking’ volgens de Amerikanen – vertoont al jaren gebreken. Het onderhoud is slecht en de reparaties die de afgelopen tijd zijn verricht, zijn volstrekt onvoldoende.

De fundering van de dam, die elke dag moet worden geïnjecteerd met cement, brokkelt steeds verder af. De gevolgen van die erosie kunnen dramatisch zijn: een tientallen meters hoge vloedgolf dreigt Mosul via de Tigris-rivier te overspoelen. Ook het zuidelijker gelegen Bagdad wordt bedreigd met een overstroming. Honderdduizenden mensen verkeren in levensgevaar, als er binnen zes maanden niets gebeurt, weet Azzam Alwash, een prominente Iraakse waterbouwkundige.

Gevlucht

Bij dat onderhoud ligt nu juist het probleem. De opmars van ISIS heeft ervoor gezorgd dat de medewerkers van de dam zijn gevlucht. Er is dus niemand meer aanwezig die de fundering tegen verdere erosie kan beschermen.

De Amerikaanse president Barack Obama overweegt om de dam te beschermen tegen ISIS, melden overheidsvertegenwoordigers in Washington – want met een overstroming zijn ook de Amerikaanse belangen in Bagdad, zoals de ambassade, in het geding.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.