buitenland

Internationale missie moet Jezidi’s redden: wat zijn de opties?

Door Tom Reijner - 13 augustus 2014

Er komt een internationale reddingsactie voor de gestrande jezidi’s in de Iraakse Sinjar-bergketens. Op dit moment wordt gewerkt aan een gedetailleerd plan om de naar schatting 35.000 vluchtelingen in veiligheid te brengen.

Dat zei de Britse premier David Cameron, die woensdag eerder van zijn vakantie in Portugal terugkeerde voor spoedoverleg over de Irak-crisis. Oorspronkelijk zou hij een dag later in Groot-Brittannië aankomen.

Volgens de conservatieve politicus gaan de Britten een actieve rol spelen in die reddingsactie, maar is militair ingrijpen uitgesloten. Wel steunen de Britten de peshmerga, het leger van Koerdische strijders, met wapens en ander militair materieel.

Luchtbrug

De Amerikaanse regering bevestigt dat er over verschillende opties wordt nagedacht. De Verenigde Staten kunnen de leiding nemen bij een reddingsactie, waarbij wordt samengewerkt met Koerdische troepen of met bondgenoten als Groot-Brittannië.

De Amerikaanse president Barack Obama overweegt om de Jezidi’s te helpen via een luchtbrug naar de Sinjar-berg of het instellen van een humanitaire corridor. Op die manier zouden de bedreigde leden van de religieuze Koerdische minderheid weg kunnen komen.

Honger en dorst

Hun leven staat op het spel, nadat terroristen van IS (voorheen ISIS) hen omsingelden en met de dood bedreigden. Velen zijn al door honger en dorst om het leven gekomen, vooral ouderen, vrouwen en kinderen.

Het Amerikaanse en Iraakse leger slaagden erin om voedselpakketten en flesjes water te droppen in de kale en kurkdroge bergketens. Met luchtaanvallen wordt geprobeerd de weerstand van de IS-troepen te breken.

De optie dat militairen opnieuw voet op Iraakse bodem zetten, wordt niet langer uitgesloten, zegt de woordvoerder van het Witte Huis vandaag. Maar de troepen worden alleen ingezet voor een humanitaire missie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.