buitenland

Iraakse premier Maliki ziet steun afbrokkelen en treedt af

Door Tom Reijner - 14 augustus 2014

Nuri Al-Maliki heeft dan toch ingezien dat zijn positie als premier van Irak onhoudbaar is geworden, nadat de Amerikanen en de meeste Iraakse politici de handen van hem aftrokken.

Hij maakte donderdagavond in een tv-toespraak bekend dat hij per direct opstapt. Maliki was premier sinds 2006.

Opvolger

De opvolger van de 64-jarige Maliki is al bekend. Dat wordt Haider Al-Abadi, die nu nog plaatsvervangend parlementsvoorzitter is. Abadi werd voorgedragen door Dawa, de sjiitische partij waar ook Maliki deel van uitmaakt. De Iraakse president Fuad Masum nam de voordracht over.

Daar was de Iraakse leider erg boos over. Hij weigerde dan ook het veld te ruimen, omdat de voordracht van zijn beoogde opvolger in de ogen van Maliki een ‘schending van de grondwet’ was. Hij onderstreepte nog eens dat hij een derde termijn als premier wilde.

Eenheid

Maar Maliki was erg impopulair. Hij bleek niet in staat om zijn land bij elkaar te houden, nu de eenheid wordt bedreigd door de terroristen van de Islamitische Staat (voorheen ISIS). Het zwakke Iraakse leger is onder zijn leiding nauwelijks in staat de oprukkende jihadisten tegen te houden.

Toen de afgelopen dagen steeds meer Iraakse politici zich uitspraken tegen Maliki en ook de Amerikaanse president Barack Obama openlijk steun gaf aan Abadi, was de rol van Maliki zo goed als uitgespeeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.