buitenland

Iraakse premier wil niet aftreden, klaagt president aan

Door Shari Deira - 11 augustus 2014

De Iraakse premier Nuri al-Maliki wil van geen wijken weten en blijft bij zijn voornemen een gooi te doen naar een derde termijn. Hij is van plan een aanklacht in te dienen tegen de nieuwe Iraakse president Fuad Masum.

Maliki maakte dat zondagavond bekend tijdens een televisietoespraak. Hij beschuldigt Masum van het schenden van de grondwet.

Verkiezingen

De coalitie van Maliki won de meeste zetels tijdens de verkiezingen in april, maar het parlement wil niet dat hij nog een derde termijn aanblijft. President Masum weigert in te grijpen en volgens Maliki schendt Masum daarmee de grondwet.

‘Deze houding vertegenwoordigt een coup op de grondwet en het politieke proces in een democratisch en federaal land,’ zegt Maliki. Het uitblijven van een ingreep door Masum heeft ‘grote gevolgen voor de eenheid, de soevereiniteit en de onafhankelijkheid van Irak’.

Enkele uren voor de toespraak stonden op belangrijke plekken in de Iraakse hoofdstad Bagdad opvallend grote groepen politieagenten, militairen en anti-terreureenheden. Hiermee zou Maliki de indruk willen wekken van een noodtoestand.

Vertrouwen

Critici in Irak zeggen dat de sjiiet Maliki verantwoordelijk is voor de onrust die is ontstaan in zijn land. Hij is niet alleen impopulair onder Koerden en soennieten, ook zijn eigen sjiitische achterban heeft weinig vertrouwen meer in Maliki.

Masum heeft de steun van de Verenigde Staten, heeft het Witte Huis benadrukt. De Verenigde Staten dringen aan op de vorming van een eenheidsregering als alternatief voor de regering-Maliki.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.