buitenland

Irak: vrouwen en kinderen jezidi’s levend begraven

Door Tom Reijner - 10 augustus 2014

De Iraakse autoriteiten zeggen een gruwelijke ontdekking te hebben gedaan in het noorden van hun land. In verschillende massagraven zijn de lichamen van zeker 500 leden van de bedreigde Koerdische religieuze minderheid gevonden.

Wij hebben bewijzen in handen dat de terroristen van ISIS vrouwen en kinderen levend hebben begraven, zegt de Iraakse minister van Mensenrechten, Mohammed Shia’ al-Sudani, zondag. Ook hebben de terroristen volgens Irak ongeveer 300 vrouwen ontvoerd die zij als slaven gebruiken.

Stenigingen

ISIS, dat de afgelopen maanden aan een opmars bezig is in Irak en Syrië, zaait dood en verderf in de veroverde gebieden.

Iedereen die niet in hun extreme interpretatie van de soennitische islam gelooft en zich niet wil bekeren, wordt bedreigd met onthoofdingen, verkrachtingen, stenigingen en andere vormen van martelingen. Veel christenen en jezidi’s zijn intussen op de vlucht geslagen om aan de nietsontziende misdadigers te ontkomen.

Bergketens

In de bergen bij Sinjar in het noorden van Irak zitten tienduizenden onschuldige jezidi-burgers vast. Velen kunnen geen kant op, omdat ISIS de bergketens heeft omsingeld. Ze zitten veelal zonder eten en drinken. Het Amerikaanse leger heeft voedselpakketten en drinkwater gedropt.

Vandaag meldden de Koerdische troepen dat zij met behulp van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen een doorgang hebben weten te creëren, waardoor duizenden jezidi’s naar Syrië konden vluchten. Maar omdat het daar ook verre van veilig is, zullen zij doorreizen naar de Koerdische autonome regio in het noorden van Irak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.