buitenland

IS-aanhangers werven Britse moslims in hartje Londen

Door Anne-Marie Spermon - 13 augustus 2014

In het centrum van de Britse hoofdstad Londen heeft een groep aanhangers van de terreurgroep IS pamfletten uitgedeeld. Zij probeerden Britse moslims ervan te overtuigen dat het hun plicht is ‘het kalifaat over de wereld te verspreiden’.

Dat melden verschillende Britse media woensdag. De groep bestaat uit studenten van twee omstreden radicale imams in het Verenigd Koninkrijk.

Emigreren

De uitgedeelde folders moedigen moslims aan naar het ‘pas gevestigde kalifaat’ te emigreren. Ook roepen zij islamitische Britten op de ‘nieuwe kalief’ te steunen en de aanhangers van het kalifaat te helpen bij de verspreiding ervan.

De Britse politiemacht Scotland Yard onderzoekt of de pamfletten in strijd zijn met antiterrorismewetten in het land.

Strafbaar

De foldertjes noemen de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) niet expliciet, maar de woorden ‘nieuwe kalief’ zouden duidelijk verwijzen naar de zelfbenoemde leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi.

Britse anti-terrorismedeskundigen en politici hebben zich uitgesproken tegen de verspreiding van de pamfletten. Volgens hen is de actie van de islamitische studenten wel degelijk strafbaar.

‘Het (Britse) publiek zou niet moeten worden blootgesteld aan een terroristische wervingsmanie in Europa’s grootste winkelstraat,’ vindt het Britse parlementslid Keith Vaz.

https://twitter.com/GhaffarH/statuses/499219463703896065

Europese jihadisten

Rond de vijfhonderd jihadisten met de Britse nationaliteit zouden in Irak en Syrië meevechten met het leger van IS.

Vanuit heel Europa zijn moslims geworven door IS en afgereisd richting het gebied: zo’n 900 islamitische Fransen en ongeveer 130 IS-sympathisanten met een Nederlands paspoort vechten mee met de jihadisten in Irak en Syrië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.