buitenland

ISIS-doelen in het noorden van Irak gebombardeerd

Door Servaas van der Laan - 07 augustus 2014

Er zijn donderdagavond luchtaanvallen uitgevoerd op ISIS-doelen in het Noorden van Irak. Volgens Koerdische functionarissen zijn die aanvallen uitgevoerd door het Amerikaanse leger.

Dat schrijft The New York Times.

Geruchten

Zeker twee doelen zouden zijn aangevallen door de Amerikanen. Maar het Pentagon ontkent dat de aanvallen zijn uitgevoerd door het Amerikaanse leger. Wel zijn er Amerikaanse vrachtvliegtuigen in de lucht die noodpakketten droppen voor de tienduizenden vluchtelingen in het gebied.

Het Iraakse leger zegt de luchtaanvallen zelf te hebben uitgevoerd. Maar defensiespecialisten zeggen op nieuwszender CNN dat het Iraakse leger niet in staat is dergelijke aanvallen uit te voeren.

Spoedzitting

Maar dat er iets gaande is, lijkt zeker. Persbureau Bloomberg meldt dat er ook Turkse gevechtstoestellen in Iraaks luchtruim gezien zouden zijn.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties veroordeelde donderdag na een spoedzitting het geweld in Irak. ‘De leden van de VN-Veiligheidsraad roepen de internationale gemeenschap op om de regering en de bevolking van Irak te steunen’, zei de Britse VN-ambassadeur Mark Lyall Grant. ‘We moeten er alles aan doen om het lijden van het Iraakse volk in het huidige conflict te verlichten.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.