buitenland

ISIS-terroristen veroveren grootste christelijke stad van Irak

Door Shari Deira - 07 augustus 2014

Het is terroristen van ISIS gelukt om de grootste christelijke plaats in Irak, Qaraqosh, te veroveren. Tienduizenden inwoners van het stadje en nabijgelegen dorpen zijn op de vlucht geslagen. Ook in het Koerdische deel van Irak wint ISIS terrein.

Qaraqosh is een stad met bijna alleen maar christelijke inwoners en ligt tussen Mosul, waar de meeste jihadisten zitten, en Arbil, de hoofdstad van de Koerdische autonome regio. De christelijke stad heeft zo’n 50.000 inwoners.

Vlucht

In Qaraqosh waren militairen van het Koerdische leger peshmerga maar zij zijn in de nacht van woensdag op donderdag op de vlucht geslagen voor de terroristen van ISIS. Ook in de plaatsen Tal Kayf, Bartella en Karamlesh wonen veel christenen, die zijn gevlucht.

De afgelopen dagen hebben zich tienduizenden jezidi’s, een Koerdische volksreligie, verzameld in het Sinjar-gebergte. Zij worden tot grote zorgen van mensenrechtenorganisaties, omsingeld door ISIS-terroristen. Honderden van hen zouden al zijn vermoord en anderen dreigen te verhongeren.

Geweld

In de autonome regio van de Koerden hebben de terroristen plaatsen als Maqmur en Al Qawayr in bezit genomen. De groep komt inmiddels steeds dichterbij de hoofdstad Arbil.

ISIS gebruikt grof geweld om steden onder controle te krijgen. Executies, ontvoeringen en aanslagen zijn in Irak aan de orde van de dag en ook kinderen worden niet gespaard.

Aartsbisschop Joseph Thomas in de noordelijke stad Kirkuk spreekt van een catastrofe. ‘Wij roepen de VN-Veiligheidsraad op om onmiddellijk in te grijpen. Tienduizenden doodsbange mensen worden weggejaagd, het is onbeschrijflijk.’

Hulp

De Tweede Kamer wil vandaag nog van minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) horen of er internationale acties komen voor de jezidi’s.

Ook willen de partijen weten of de internationale gemeenschap, inclusief Arabische landen, ‘de verschrikkelijke misdaden van ISIS collectief veroordeelt’. Verder moet Timmermans duidelijk maken ‘op welke wijze concrete en onmiddellijke hulp geboden’ wordt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.