buitenland

Israël akkoord met nieuw staakt-het-vuren van 72 uur

Door Servaas van der Laan - 04 augustus 2014

Israël zal vanaf dinsdagochtend acht uur de wapens 72 uur lang neerleggen. Het land gaat akkoord met een Egyptisch voorstel tot wapenstilstand.

Dat meldt persbureau Reuters.

Tijdelijk

Daarmee geeft Israël min of meer gehoor aan de internationale oproep om het geweld in de Gazastrook in ieder geval tijdelijk te staken.

Hamas heeft nog niet ingestemd met het Egyptisch voorstel. De terreurorganisatie wil eerst garanties dat de blokkade van Gaza wordt opgeheven en dat gevangenen worden vrijgelaten. De kans is klein dat Hamas die garanties zal krijgen.

Eenzijdig

Afgelopen weekend en maandag kondigde Israël al een eenzijdig staakt-het-vuren af dat zeven uur duurde. Maar ook tijdens deze periode van relatieve rust werd nog een Israëlische raket afgeschoten. Ook vanuit de Gazastrook blijven er projectielen afgevuurd worden.

Het dodental in de Gazastrook is intussen opgelopen tot meer dan 1.800. Omdat hier veel burgers, onder wie kinderen, bijzitten, groeit de kritiek op Israël. Zo liet de Franse minister van Buitenlandse Zaken zich maandag in ongekend harde bewoordingen uit over de gevechtsdaden van Israël. De Fransen willen dat Israël onmiddellijk ophoudt met het ‘afslachten van burgers’.

Terreur

De regering van Benjamin Netanyahu zegt daarop dat Israël het recht heeft zich te verdedigen tegen de terreur van Hamas. Ook wijst Israël erop dat Hamas burgers inzet als menselijk schild.

De raketten die door Hamas worden verstopt in VN-scholen met onschuldige vluchtelingen zouden hier een voorbeeld van zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.